Het mooiste plekje aan het Ijsselmeer

Typisch Fries

Wist u dat Friezen ook bekend staan om de vele lekkernijen die ze door de jaren heen gemaakt hebben? Heerlijk Fries banket zoals oranjekoek, Fryske Sûkerbôle (suikerbrood) en dúmkes (koekjes met anijssmaak). Maar ook Riperkrite kaas, droge worst en Beerenburg.. U moet ze zeker eens proberen! Lees ook meer over andere typisch Friese specialiteiten, activiteiten en producten. 

Omgeving overzicht

Fryske sûkerbole

Heerlijk als ontbijt of bij de koffie is het heerlijk zoete suikerbrood, een aanrader voor de zoete kauwen. Suikerbrood is bijna bij elke bakker verkrijgbaar in Friesland. 

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes betekent ‘Friese duimen’. Ze heten zo omdat de bakker zijn duim in de koekjes drukt wanneer deze net uit de oven komen, bij wijze van handtekening. Friese dúmkes zijn erg knapperig en hebben een heerlijke anijssmaak door de anijszaadjes die door het beslag zitten.

Us Heit Bier

Bierliefhebbers moeten tijdens hun vakantie in Friesland zeker een Us Heit biertje proberen, gebrouwen van uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals gerst, tarwe, hop voor een kruidige aroma, zuiver water en biergist.

Oranjekoek

Dit feestelijke streekproduct dankt zijn naam aan het feit dat er gekonfijte sinaasappelschil door het beslag zit. Oranjekoek smaakt naar anijs en in het midden zit een laag amandelspijs. Bovenop zit een laagje roze glazuur, botercrème en garnering.

Hindeloopen servies

Inspiratiebron voor dit unieke servies is de kleurrijke klederdracht van Hindeloopen, waarbij bloemmotieven (sits) worden gecombineerd met geweven ruiten. Een prachtig en bijzonder servies, in samenwerking met het Friese Douwe Egberts op de markt gebracht.

IFKS Skûtsjesilen

De open Friese kampioenschappen Skûtsjesilen worden ieder jaar op en rondom de Friese Meren georganiseerd. Een fantastisch spektakel waarbij de typische Friese Skûtsjes in zeven zeilwedstrijden strijden om de jaarlijkse titel.

Fierljeppe

Fierljeppe is een typisch Friese sport waarbij je met een polsstok (meestal van carbon) over een sloot moet springen. Na een korte sprint, spring je in de stok, klimt omhoog waarna je met een sprong aan de overkant eindigt. 

SNEEKWEEK

Een fantastisch jaarlijks evenement, waarbij er elke dag zeilwedstrijden worden gehouden op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Met veel feestelijke activiteiten zoals een vlootschouw, muziekfestival en kermis.

FIETSELFSTEDENTOCHT

De Friese Elfstedentocht…. Maar dan op de fiets! Ieder jaar een groots evenement op 2e pinksterdag waaraan ruim 15.000 fietsers mee doen. Langs de route van de Friese elf steden is er van alles te zien en te beleven.